A A A

Informari

 

Ref: „înregistrare în agricultura ecologica 2018”

 

Având în vedere că în prezent suntem în perioada de înregistrare în agricultura ecologică şi pentru conştientizarea operatorilor privind obligaţia acestora de a se înregistra în agricultura ecologică conform O.M nr. 1253/2013, vă informăm că termenul maxim de înscriere este până la data de 16 mai (inclusiv)

 

 

 

Informarea fermierilor si a autoritatilor administratiei publice locale cu privire la arderea vegetatiei uscate pe terenurile agricole

Odată cu venirea primăverii şi demararea curăţeniei specifice acestui anotimp, una dintre principalele cauze de incendiu o reprezintă arderea în condiţii necorespunzătoare a resturilor vegetale. Un pericol mai mare apare atunci când arderea vegetaţiei se face în apropierea construcţiilor sau altor materiale combustibile, precum şi în zona fondului forestier.

În ultumul timp s-a înregistrat număr mare de incendii, lucru datorat focului deschis, care a reprezentat cauza principală a acestora. Aceste incendii s-au datorat nesupravegherii focurilor făcute în aer liber pentru distrugerea vegetaţiilor uscate de pe terenuri agricole (mirişti) sau grădini, aprinderii lor pe timp de vânt ori în apropierea pădurilor, locuinţelor sau furajelor.

Atat la nivel de ţară cat si la nivelul judetului se remarcă o creştere a incendiilor provocate de focul deschis.

Prin foc deschis se înţelege arderea în aer liber, respectiv acea ardere care nu se desfăşoară într-un spaţiu închis de combustie. Pot fi incluse în această categorie flacăra produsă de: brichete, chibrituri, lumânări, lămpi sau aparate de gătit, aparate de lipire, tăiere, sudură etc., focul făcut în aer liber în scop de încălzire sau pentru arderea de resturi menajere ori vegetale, precum şi flacăra care apare în urma unor reacţii chimice.

Directorul Executiv al Directiei pentru Agricultura Valcea, Dr.ing.Marin Cernatescu , informeaza fermierii si autoritatile administratiei publice locale din judetul nostru despre conditiile legale ce privesc arderea vegetatiei uscate pe terenurile agricole si atrage atentia asupra consecintelor provocate de indepartarea prin ardere a resturilor vegetale existente pe terenurile agricole.

In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 30/147/2010 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC) in Romania, arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenurile agricole, precum si arderea vegetatiei pajistilor permanete sunt interzise.

Conform prevederilor art. 94 alin. (1) litera n) din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, persoanele fizice si juridice, detinatori legali de terenuri, au obligatia de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetafia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta.

Potrivit art. 98 alin. (1) din ordonanta de urgenta mentionata mai sus, arderea miristilor, a stufului, a tufarisurilor si a vegetatiei ierboase din ariile naturale protejate constituie infracfiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda penala daca a fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.

De asemenea, arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisa daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici. Astfel, autoritatile locale pentru protectia mediului vor emite, la solicitarea detinatorilor legali de terenuri, acceptul pentru desfasurarea activitatii de incendiere, in baza unui document eliberat de catre Unitatea Fitosanitara locala, care atesta prezenta bolilor sau a daunatorilor pe terenurile in cauza.

Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se poate executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, cu respectarea masurilor generale de prevenire a incendiilor prevazute la art. 97 din Ordinul nr. 163/2007 al ministrului administratiei si internelor, in urmatoarele conditii:

- utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa;

- locurile cu pericol de incendiu se stabilesc si se marcheaza de persoanele in drept;

- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii;

- arderea miristilor se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii;

- prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitajilor, in zonele de agrement si in gospodariile populafiei se face numai in locuri special amenajate, in condijii si la distance care sa nu permita propagarea focului la construct, depozite, culturi agricole, paduri, plantajii sau la alte vecinatap;

- utilizarea focului deschis nu se admite la distance mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare;

- luarea masurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii constituie o obligate a persoanelor care raspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si ingrijirea copiilor.

 

Mai putine pesticide, mai multa sanatate

 

 

 

 

Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara. informeaza consumatorii ca 60 la suta din legume si 30 la suta din fructe contin pesticide. . Procentele sunt ingrijoratoare, pentru ca aceste substante ne pun in pericol sanatatea!

Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca substantele chimice folosite de agricultori pentru a creste productia la unele fructe si legume duc la eliminarea substantelor nutritive care se gaseau in mod normal in acestea. Merele pot avea pana la 47 de substante toxice, iar salata, varza sau spanacul contin pana la 43 de substante toxice. Afinele din plantatii pot avea si ele pana la 13 substante chimice rezultate in urma tratamentelor.

. Ca sa evitam cu totul pesticidele, cel mai bine ar fi sa cumparam fructe si legume organice sau din surse sigure, necontaminate. Cel putin sa aplicam aceasta regula pentru produsele din categoria mai expusa la tratamente cu pesticide. Daca nu suntem pregatiti pentru o schimbare prea mare a obiceiurilor de consum, trebuie sa avem grija sa spalam bine fructele si legumele cu apa calduta. Acolo unde este cazul, le curatam de coaja pentru a reduce cantitatea de pesticide la care ne putem expune. In plus, este bine sa evitam sa manancam fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.

Statul, prin institutiile sale, protejeaza consumatorii impotriva folosirii abuzive a pesticidelor cu scopul de a mari productia si, implicit, profitul, in detrimentul sanatatii celor care le cumpara. Astfel, organul legiuitor a dispus prin lege masuri menite sa limiteze folosirea iresponsabila a acestor substante. Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesate, destinate consumului uman, care contin reziduri de pesticide si metale grele sau alte produse,. care depasesc nivelele maxime admise, stabilite de legislatia in vigoare.

Pe de alta parte, producatorii agricoli care cultiva legume, fructe, pepeni si ciuperci au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, sa tina evidenta tratamentelor fitosanitare si produselor chimice utilizate in procesul de productie.

Respectarea acestor obligatii este monitorizata de stat prin personalul de specialitate din directiile pentru agricultura judetene si cea a Municipiului Bucuresti.

Fiind convins de necesitatea asigurarii securitatii alimentare a populatiei judetului,.

Directorul Executiv al Directiei pentru Agricultura Valcea, Badele Florel, pune in prim planul activitatii de conducere a institutiei, verificarea intocmirii registrelor de evidenta a tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor..

Personalul de specialitate din Directia pentru Agricultura Valcea a informat si va informa producatorii agricoli de legume si fructe ca sunt obigati sa intocmeasca si sa completeze registrele de evidenta a tratamentelor fiotosanitare si si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor si fructelor.

Verificarea acestor registre va determina obtinerea legumelor si fructelor cu un continut scazut de pesticide si alte substante daunatoare sanatatii consumatorilor.

Nerespectarea dispozitiilor privind intocmirea si completarea registrelor de evidenta a tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor, fructelor, pepenilor si ciupercilor se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei. Aceasta sanctiune se aplica atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.

Toate masurile expuse au o singura si importanta finalitate: asigurarea sanatatii consumatorilor de legume si fructe.

 

 

 

 

Interes sporit pentru absortia fondurilor europene Absortia fondurilor europene reprezinta un o prioritate constanta a institutiilor statului implicate in acest proces. Va informam ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, tinand seama de lipsa de experienta a producatorilor agricoli in intocmirea documentelor administrative, indruma, prin intermediul directiilor agricole judetene , beneficiarii măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subexistenţă”, care au semnat decizii de finanţare, sa intocmeasca si sa depuna dosarul cererii de plată. In cursul lunii martie , s-au prezentat 250 de beneficiari ai masurii amintite , pentru intocmirea cererii de plata si depunerea documentelor necesare , dintr-un total de 371 de beneficiari care urmau sa-si depuna cererile in aceasta sesiune. Dupa cum se observa, exista o diferenta intre numarul total al cererilor care urmau sa fie depuse la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea si numarul beneficiarilor care au solicitat sprijinul Directiei pentru Agricultura Valcea in vederea intocmirii cererilor insotite de documente. Diferenta mentionata se explica prin faptul ca pana la sfarsitul lunii mai exista o perioada de 10 zile, precum si prin faptul ca sprijinul Directiei pentru Agricultura Valcea pentru beneficiarii masurii 141 se acorda numai la solicitarea acestora. Beneficiarii pot sa-si intocmeasca singuri cererea si sa o depuna insotita de documente, dar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, tinand seama de lipsa de experienta a producatorilor agricoli in intocmirea documentelor administrative, vine, prin intermediul directiilor agricole judetene , in sprijinul acestor producatori. Anul acesta, beneficiarii măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subexistenţă”, care au semnat decizii de finanţare, vor trebui sa sa se prezinte pentru întocmirea dosarului cererii de plată în vederea depunerii acestuia la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea, conform manualului de procedură de autorizare la plată, aferente anilor I - III de implementare,dupa cum urmeaza: in luna agust – 357 de beneficiari, in luna octombrie – 141 de beneficiari, iar in luna decembrie – 235 de beneficiari. Reamintim, astfel, beneficiarilor ca vor fi contactati telefonic pentru a fi programati cand sa se prezinte pentru intocmirea dosarului . Respectarea acestei programari va duce la evitarea aglomeratiei si va da eficienta muncii de sprijin a producatorilor agricoli.

 

 

Ministerul Agriculturii va acorda despagubiri producatorilor afectati de caderile de zapada din aceasta iarna

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a susţinut, miercuri, 16 mai 2012, o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cu această ocazie, ministrul Daniel Constantin a prezentat concluziile lucrărilor Consiliului de Miniştri desfăşurat la Bruxelles în perioada 14 – 15 mai 2012 şi detalii privind discuţiile cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, şi Maria Damanaki, comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit.

În cadrul întâlnirii cu Dacian Cioloş, ministrul român al agriculturii a prezentat poziţia României faţă de proiectul de reformă al politicii Agricole Comune 2014 – 2020. De asemenea, ministrul Daniel Constantin a vorbit despre două proiecte deosebit de importante: programul vizând susţinerea sectorului de irigaţii cu finanţare din fondurile structurale comunitare.

Al doilea proiect prezentat comisarului Cioloş vizează dezvoltarea unui nou concept de dezvoltare a satului românesc, care să aibă la bază ca instrument de finanţare noul pachet financiar 2014-2020. „Cred că putem să construim împreună cu cei care se ocupă în România de aceste analize şi cu Comisia Europeană, să găsim cea mai bună metodă astfel încât satul românesc să se dezvolte şi din punct de vedere al puterii de cumpărare, al creării de locuri de muncă. Cetăţenii din mediul rural trebuie să se bucure de facilităţile, care în mare parte s-au dezvoltat în această perioadă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cea mai importantă întâlnire a fost, în opinia ministrului, cea cu Maria Damanaki, responsabilul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit. „Un angajament pe care l-am luat către comisarul european, (…) a fost acela ca în cel mai scurt timp să încercăm remedierea deficienţelor”, a spus ministrul Agriculturii.

Prima măsură anunţată, cu această ocazie, este demiterea întregii conduceri de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit. „Sper să putem, în termenul pe care îl avem, până la 13 iulie, să vorbim de ridicarea interdicţiei pe care o avem în momentul de faţă, întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

 

 

OBIECTIVE ALE ANULUI  2013

 • În domeniul sprijinului financiar direct pentru susţinerea producţiei agricole
 • În domeniul producţiei vegetale
  • Continuarea aplicării măsurilor de susţinere a producătorilor agricoli din sectorul vegetal, statuate prin formele de sprijin comunitare şi ajutoare de stat
  • Eficientizarea funcţionării pieţei agricole, cu o prioritizare în sectorul legume-fructe, care să asigure un flux constant de marfă din producţia internă către consumatorul final,
  • Identificarea de noi scheme de ajutor pentru fermieri, în contextul noii Politici Agricole Comune 2014-2020.
  • Implementarea de măsuri pentru comasarea terenurilor agricole şi stimularea concentrării suprafeţelor în ferme comerciale viabile, limitarea suprafeţelor care nu sunt lucrate
  • Creşterea gradului de promovare a produselor agricole,
  • Susţinerea organizării şi eficientizarea activităţii structurilor asociative la nivel interprofesional pe filiera de produs şi a grupurilor de producători
  • Implementarea măsurilor specifice de reglementare a sectoarelor cu potenţial de nişă pe piaţă (ex: orez, plante medicinale şi aromatice şi a produselor stupului, culturi energetice)
 • În domeniul producţiei zootehnice
  • continuarea susţinerii financiare a activităţii crescătorilor de animale;
  • eficientizarea activităţii zootehnice prin echilibrarea balanţei preţurilor pe segementele filierei produsului lapte-carne;
  • specializarea efectivului de taurine pentru producţia de carne, la nivelul potenţialului naţional, determinat de suprafaţa de bază furajeră;
  • ameliorarea valorii genetice a efectivelor de animale;
  • conservarea fondului genetic autohton, adaptat la condiţiile geoclimatice ale ţării noastre;
  • creşterea şi îmbunătăţirea producţiei de carne pentru asigurarea consumului intern şi asigurarea unui disponibil pentru export.